Üst solunum yolları enfeksiyonları arttı

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğine bağlı olarak mevsimsel döngülerin bozulduğunu ve solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artış gözlendiğini belirtti. Solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Özlü, mevsimsel dönüşümlerde bu hastalıkların sıklığında artış yaşandığını belirtti.

Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların sıklıkla ortaya çıktığını, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü söyledi. Ancak, iklim değişikliğinin etkisiyle bu denge bozulmaya başladı. Özellikle son yıllarda viral enfeksiyonlar ve zatürre gibi hastalıkların artış gösterdiğini belirtti.

SEMPTOMLAR ÖRTÜŞEBİLİR

Prof. Dr. Özlü, bahar aylarında alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çekerek, enfeksiyon ve alerji arasındaki farkı ayırt etmenin zor olabileceğini ifade etti. Hastaların öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi ortak semptomlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

‘MEVSİMSEL DÖNGÜLER DEĞİŞTİ’

Özlü, viral enfeksiyon geçiren hastaların kısa sürede başka bir virüse yakalanabileceğini belirterek, Covid-19 başta olmak üzere farklı virüslere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların sıklığında değişiklik yaşandığını belirtti.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ LAZIM’

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çekti. Hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşılarının yaptırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, tavuk eti ve yumurtasına dair kamuoyunda sıkça dile getirilen yanlış bilgilere bilimsel açıklamalarla yanıt verdi.

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir