Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde 17-24 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Bosphorus Boat Show’da 250’den fazla katılımcının 1500’den fazla ürün ve hizmeti sergileyeceğini ifade eden YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, “Toplam fuar alanımız 45 bin metrekare ve şu ana kadar 40 bin metrekarenin üzerinde bir alanın satışı yapıldı. Motoryatlardan katamaranlara, yelkenlilerden küçük teknelere, deniz motorlarından tekne ekipmanlarına kadar sektörün tüm bileşenleri İstanbul’da karada düzenlenen dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük fuarında buluşacak.” dedi.
Tekne ve yat sektörü 17-24 Şubat tarihleri arasında Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) tarafından gerçekleştirilecek ‘büyük buluşmaya’ hazırlanıyor. Denizcilik sektörünün 2024 yılındaki en büyük etkinliği olan Bosphorus Boat Show, İstanbul Fuar Merkezi’nde 45 bin metrekarelik net alanda düzenlenecek. Motoryatlardan katamaranlara, yelkenlilerden küçük teknelere, deniz motorlarından tekne ekipmanlarına kadar sektörün tüm bileşenlerinin buluştuğu fuarda, 250’den fazla katılımcı 1500’den fazla ürün ve hizmetini sergileyecek. Karada düzenlenen dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük fuarına 17-24 Şubat tarihleri arasında 65 binden fazla ziyaretçinin katılımı bekleniyor.
FUAR ALANINDA YÜZDE 100 DOLULUK
YATED Başkanı Murat Bekiroğlu ve yönetim kurulunun ev sahipliğinde fuar hakkında bilgilerin paylaşıldığı ve sektörün gelecek hedeflerinin paylaşıldığı bir toplantı düzenlenirken, toplantı öncesinde Türkiye’nin dünya çapında şeflerinden biri olan Vedat Başaran ve yeni nesil şeflerden Mahmut Faruk Yardımcı’nın yönetiminde ‘Deniz Gastronomisi Workshop ve Sunumu’ da gerçekleştirildi. Kara fuarına şimdiden sektörün çok yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Murat Bekiroğlu, “Ülkemizin büyüyen sektörleri arasında ilk sıralarda yer alan tekne ve yat sektörü olarak fuarımızda hem katılım hem de sergilenen tekne sayısı bakımından rekorlar kıracağımıza yürekten inanıyoruz. Şimdiye kadar gösterilen ilgi, bu rekorun ilk işaretlerini veriyor. Sektörümüzü temsilen kendi fuarımızı kendimiz yapıyoruz. İstanbul Fuar Merkezi ile YATED Fuarcılık olarak uzun dönemli bir anlaşma imzaladık. ED Fuarcılık iş birliğiyle fuarımızı organize ediyoruz. Böyle bir konsorsiyum kurduk. Fuar merkezinin 8 salonunun tamamını biz kiraladık.” dedi. Şu ana kadar 40 bin metrekarenin üzerinde bir alanın satıldığına dikkat çeken Murat Bekiroğlu, “Fuar zamanına kadar yüzde 100 doluluklara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Düzenleyeceğimiz fuarda sadece tekneler, yatlar ya da sektörün ihtiyaç duyduğu ürünler sergilenmeyecek. Fuarımız süresince sektörümüzün sorunlarını tartışıp, gelecek için de hazırlıklar yapacağız. Fuarımızda sektörün tamamını bir araya getireceğiz ve sektörümüzün tüm alanlarına dokunacağız.” diye konuştu.
BÜYÜK TEKNELER ATAKÖY MARİNA’DA SERGİLENECEK
Türkiye’nin dünya çapında çok önemli bir süper yat üreticisi olduğunu dile getiren Murat Bekiroğlu, “Yıllardan beri süregelen bir tekne üretim alışkanlığımız ve yeteneğimiz var. Fuarımızda da hem yerli üretim teknelerimizi hem de dünya çapındaki markaların tekne ve yatlarını sergileyeceğiz. Kapalı alan olması sebebiyle fuar alanına giremeyecek tekneleri de Ataköy Marina’da sergileyeceğiz. Bu tekneleri görmek için fuarımıza gelen ziyaretçileri de Ataköy Marina’ya götüreceğiz. Gelecek yıl fuar alanında yapılacak düzenlemelerle de büyük tekne ve yatları fuar alanında sergileyeceğiz. En büyük hedeflerimizden biri sektörün elinde olan stokların satışını gerçekleştirmek.” ifadelerini kullandı.
MARİNA POTANSİYELİ OLAN YERLER İÇİN ÇALIŞMA YAPILDI
Tekne ve yat sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında da değerlendirmeler yapan Murat Bekiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüzde yaşanan en büyük sorunlar arasında marina yetersizliği ve kapasite sorunu nedeniyle yükselen tekne bağlama fiyatları yer alıyor. Bu konuyu daha önce gündeme getirmiş, Monaco’da 42 metrelik bir teknenin günlük bağlama fiyatının 650 Euro’yken, Göcek’te 1200 Euro olduğunu söylemiştik. Bu açıklamayı 2023’te yapmıştık. 2024 yılında da fiyatlar yükselmeye devam etti. TL bazında 3 kat, döviz bazında ise 2 kat artış yaşandı. Burada marinaların da çok fazla yapacağı bir şey yok. Çünkü kapasite düşük, talep yüksek olunca fiyatlar da artıyor. Bunun çözümü ise marinaların sayısını artırmak. Kısa süreli bir çözüm için balıkçı barınakları marinalara dönüştürülebilir. Hem balıkçılar daha iyi şartlara sahip olur, hem de tekne bağlama kapasitesi arttırılır. Kesin çözüm ise marina yatırımları ile sağlanır. 550 yat kapasiteli 5 yıldızlı bir marinanın bugün yatırım değeri 80 milyon dolar seviyelerinde. Eğer bu yatırımları yaparsanız yurt dışındaki tekne ve yat sahiplerini Türkiye’ye çekiyorsunuz. Sadece yazın kalmıyor, kış aylarında da marinada kalıyor. Bakım, onarım ve teknik işlerini de orada yaptırıyor. Kitle turizmine göre yat turizminden elde edilen gelirler de çok üst seviyelerde. Tekne ve yat turizminde sadece sektör ya da marinalar değil, berber, market, restoran herkes kazanıyor. Marinalar bu yüzden çok önemli. Şu anda marina fiyatları bakımından Avrupa’nın en pahalısı konumundayız. Devlet yetkililerimize sektör temsilcisi olarak sorunu anlattık. Hatta bir firmayla anlaşma yapıp Türkiye kıyılarında marina potansiyeli olan yerlerin çalışmasını bile yaptık. Bu sunumu da kendilerine ilettik. Belirlenen yerler ise İzmir’in güneyi ile Antalya’nın kuzeyi arasında.”
TEKNE 200 BİN TL, MARİNA MALİYETİ 80 BİN TL
Yüksek marina fiyatlarının tekne ve yatlara olan ilgiyi düşürdüğünü kaydeden Murat Bekiroğlu, “Sektör olarak bu durumdan ciddi şekilde etkileniyoruz. Örneğin tüketici 7-8 metrelik bir tekne almak istiyor. Bu uzunluktaki teknelerin fiyatı 200 bin TL’den başlıyor. Bu fiyatlara tekne alan birinin marina için bir yılda ödemesi gereken ücret 70-80 bin TL’yi buluyor. Bir orantısızlık söz konusu olduğu için bu orta segmenti şu an tamamen kaybetmiş durumdayız. Sadece üst segment kaldı. Marinalarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle tekne sahipleri bir araya gelip balıkçı barınaklarına ödeme yapıp, orada bir görevli çalıştırmaya başladı. Koylarda yıl boyu park eden tekneler olmaya başladı. Bu da kirliliği artırıyor.” diye konuştu.