Konuralp pirincinin ekimi alanı devlet desteğiyle arttı

Konuralp Pirinci Üretimi Ata Tohumlarıyla Devam Ediyor

Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi Konuralp pirinci, adını aldığı bölgede geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor. Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirme (TAKE), Genç Çiftçi ve Kırsal Kalkınma projeleri ile desteklenen Konuralp pirinci üretimi, geçen yıl coğrafi işaret tescili alarak daha da önem kazandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Düzce Valiliği tarafından sağlanan desteklerle birlikte, Konuralp pirinci ekim alanı ve üretici sayısında belirgin artışlar yaşandı. Özellikle sertifikalı tohum hibesi ve modern ekipman desteği sayesinde çeltik ekim alanı iki yılda neredeyse ikiye katlandı.

Düzce Valiliği’nin sağladığı dron ve kurutma tesisi gibi teknolojik desteklerle genç çiftçilerin ilgisini çeken Konuralp pirincinin üretimi, geleneksel tarım yöntemlerinin modern teknolojiyle harmanlanmasıyla bu yıl daha verimli bir şekilde gerçekleşecek.

Geleneksel Üretim Yöntemi Modern Teknolojiyle Buluşuyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Burak Durna, Konuralp pirincinin yıllardır aynı topraklarda dededen toruna geçen geleneksel üretim metodunu sürdürdüğünü belirtti. Tarım Bakanlığı ve Düzce Valiliği tarafından yıllık desteklerin sürdüğünü dile getiren Durna, çiftçilerin aldıkları desteklerle ürün verimliliğini artırdıklarını vurguladı.

Genç çiftçilerin tarımda daha fazla yer alması için projeler yapıldığını ve teknolojinin tarımdaki rolünün giderek arttığını belirten Durna, “Çeltik yetiştiriciliğinde gençlerimiz dron ve diğer teknolojileri kullanarak ürün kalitesini artırıyor. Hastalık takibi programlarla yapılıyor ve verimlilik artıyor. Gelecek yıllarda tarım ve üretim sektörünün daha da önem kazanacağını düşünüyoruz.” sözlerini sarf etti.

Devlet Destekleri Üretimi Artırıyor

Üretici Orhan Aktepe, babasından öğrendiği tarım mesleğini devam ettirerek Konuralp pirinci üretimine devam ettiklerini belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi’nin sağladığı desteklerin kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Aktepe, teknolojinin işlerini kolaylaştırdığını ve verimliliği artırdığını söyledi.

Ürün verimliliğini artırmak için teknolojiyi aktif şekilde kullandıklarını belirten Aktepe, genç çiftçilerin tarım sektöründe daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayarak, “Dronlar sayesinde sektörümüzdeki su kullanımını azalttık ve tohumlama işlemlerini daha etkin hale getirdik. Bu topraklara sahip çıkmak ve gelecek nesillere güzel bir miras bırakmak önemli.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bakan Işıkhan, Dünya Bankası heyeti ile görüştü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Denizlerin yeni “canavarı” yaklaşık 10.000 araba taşıyor ve rotayı Avrupa’ya çevirdi

Çin’de hiçbir şey küçük değildir, bunu Şanghay fuarını ziyaretimiz sırasında bizzat gördük . Gökdelenlerden otomobil fabrikalarına ve şimdi de araç taşıma gemilerine kadar her şey başka bir boyutta, neredeyse devasa boyutlarda işliyor. Bunun tipik …

Deprem bölgesi için önemli gelişme! 500 milyon dolarlık yeni paket

Hazine ve Maliye Bakanlığı girişimleriyle Dünya Bankasınca Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasına (TKYB) deprem bölgesindeki işletmeler için 500 milyon dolarlık yeni bir finansman sağlayacak paket imzalandı. Edinilen bilgiye göre bakanlık, 6 Şubat …

Asya borsalarında karışık seyir: Japonya öne çıkıyor (26 Mayıs 2025)

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, dün yaptığı açıklamada, G7 Liderler Zirvesi’nde ABD ile tarife görüşmelerini sürdürmeyi planladıklarını belirtti. Haziran’da Kanada’da düzenlenecek G7 Zirvesi’nde ABD ile anlaşmaya varmayı hedeflediklerini ifade eden …

Tapu sahiplerine son 7 gün uyarısı: Ödemeyenlere her gün gecikme zammı uygulanacak!

Emlak vergisinin 2025 yılına ait ilk taksit ödemelerinde son gün yaklaştı. Vergi muafiyeti için belirlenen şartları taşıyanlar ise ödeme yükümlülüğünden kurtulabilecek. İşte emlak vergisi ile ilgili tapu sahiplerinin bilmesi gereken tüm detaylar…

Ayakkabı sektöründe hareketlilik için “markalaşma” ve “yerli üretim” tavsiyesi

AYSAD Başkanı Sait Salıcı, Türkiye’de markalaşma ve yerli üretime önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Yani yerli, kendi markalarımızı değerli kılarsak eski rakamlara (ihracat rakamları) mutlaka ulaşırız. Yerli ile yere basmamız gerekiyor.” dedi.