İsminde uzlaşılamayan çözüm süreç sürerken, yeni anayasa çalışması başladı: Süreç anayasal değişimi nasıl etkileyecek?

Yeni Anayasa Çalışmaları Hız Kazandı

AKP-MHP ile DEM Parti-PKK arasında isim konusunda anlaşmazlık devam ederken, iktidar yeni anayasa için harekete geçti ve komisyon oluşturdu. Yapılacak değişiklikler merak konusu olurken, Cumhuriyet önemli bir habere imza attı.

Eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın “Gizli PKK Zirvesi” olarak bilinen terör örgütüyle gerçekleştirdiği görüşmeler için oluşturulan “Barış, Kardeşlik ve Dayanışma Komitesi”nin sözcüsü olan İslamcı yazar İsmail Nacar, 2011’de Abdullah Öcalan ile anayasa taslağı üzerinde uzlaşıldığını iddia etti. Nacar’a göre, taslakta devletin dili Türkçe ibaresinin “Resmi dil Türkçedir” şeklinde değiştirileceği ve yurttaşlık tanımının “Türkiye Cumhuriyeti’ne ortak vatan ve bayrak üzerinden bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” şeklinde düzenleneceği belirtiliyor. Ayrıca, bölgesel eğitim anlaşmasıyla anadilde eğitimin sağlanacağı konusunda da mutabakata varılmıştı. Nacar, yeni anayasa sürecinde DEM Parti’nin bu maddeleri yeniden gündeme getireceğini iddia etti.

AKP ve MHP’nin “Terörsüz Türkiye” sloganıyla yürüttüğü çözüm sürecine karşın, DEM Parti ve PKK arasındaki uzlaşmazlık devam ederken, yeni anayasa çalışmaları gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları için 11 kişilik bir komisyon kurdu. Meclis’te de yeni anayasa tartışmaları artmaya başladı. Bu süreçte, PKK’nın silah bırakmasının ardından hız kazanan çözüm sürecinde, anayasada yapılacak olası değişiklikler merak konusu oldu.

2011’DE ANAYASA MUTABAKATI İDDİASI

Eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın 1996’da başlattığı “Gizli PKK Zirvesi”nde aktif rol oynayan “Barış, Kardeşlik ve Dayanışma Komitesi” sözcüsü İslamcı yazar İsmail Nacar, 2011 yılında Murat Bozlak ile bir anayasa düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını iddia etti. Nacar’a göre, anayasa düzenlemesi Bozlak aracılığıyla KCK/PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a iletilmiş ve elebaşı tarafından onaylanmıştı.

YURTTAŞLIK TANIMINDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLMÜŞ

Nacar’a göre, 1’inci Çözüm Süreci’nde yapılan anayasal mutabakatın DEM Parti tarafından gündeme getirileceği belirtiliyor. Nacar, söz konusu düzenlemenin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. maddesi, 42. maddesi ve 66. maddesini de içerdiğini ifade etti. Nacar’a göre, söz konusu mutabakat çerçevesinde öngörülen değişiklikler şunlardı:

  • 3. madde: “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Resmi Dili Türkçedir” şeklinde değiştirilecek.
  • 42. madde: “Eğitim ve öğretim, resmi ve aynı zamanda en yaygın dil olan Türkçeyle yapılırken, farklı anadiller kendi özel eğitim ve öğretim faaliyetlerinde özgürdürler” şeklinde değiştirilecek.
  • 66. madde: “Devlete, ortak bir vatan ve bayrak bilinciyle bağlı olan her fert Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” biçiminde yeniden düzenlenecek.

ORTAK VATAN KAVRAMI PKK’NIN FESİH KARARINDA DA GEÇMİŞTİ

PKK’nın yayımladığı fesih açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu Lozan Barış Antlaşması ile cumhuriyetin anayasası 1924 Anayasası hedefe konularak “ortak vatan” kavramına vurgu yapılmıştı. Açıklamada, “Ortak Vatan” ve “Kürt-Türk” halklarının birlikte hareket edeceği belirtilmişti.

Related Posts

Erdoğan imzaladı! İşte Resmi Gazete’deki atamalar

Resmi Gazete’de yeni atamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe girdi. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir görevden alındı. Yerine Esma Ersin atandı. Öte yandan yolsuzluk iddiaları ile hatırlanan Yunus Emre Vakfı mütevelli heyeti üyeliklerine de atamalar yapıldı

Oyuncak devi 29 şubesini sessiz sedasız kapattı!

İngiltere’nin efsanevi oyuncak mağazası Hamleys 29 mağazasını kapattı. Kapanan şubelerle birlikte şirket 34 çalışanını işten çıkardı.

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere görevden uzaklaştırıldı

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere görevden uzaklaştırıldı

MHP’li Feti Yıldız’dan sürpriz ‘hukuk’ çıkışı: ‘Tutuklamaya ancak zorunlu hallerde başvurulur’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ‘Dünya Hukuk Günü’ nedeni ile yaptığı paylaşımda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yıldız, Fatih Sultan Mehmet örneğini vererek, tutuklu yargılamaların son çare olması gerektiğine vurgu yaptı.

DEM Partili Sakık’a AKP’den ‘açılım’ uyarısı: Yapma Sırrı, sırası mı zamanlaman yanlış’

Kürsüden JİTEM’in eylemlerini eleştiren DEM Partili Sakık’a AKP’liler “Biz neler konuşuyoruz, sen ne konuşuyorsun” dedi

Hastaneye gidecekler dikkat! Hekimler grev kararı aldı

Kamuda görev yapan diş hekimleri, artan iş yükü, düşük ücretler ve sağlıkta şiddet başta olmak üzere birçok soruna dikkat çekmek amacıyla 31 Temmuz–1 Ağustos tarihlerinde iş bırakacak.