Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan Beyninin Zayıf Işık Yaydığı Keşfedildi – Algoma Üniversitesi

Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan beyninin çok düşük seviyelerde ışık yaydığını ortaya çıkardı. Bu ışıklar, “ultra-zayıf foton emisyonları” (UPE) adını taşıyor. Aslında insan gözü tarafından direkt olarak algılanamayan bu ışıklar, beynin enerji metabolizması sürecinde meydana geliyor. Elektronların parçalanması ve momentum kaybı gibi fiziksel süreçler, bu ışımanın kaynağı oluyor.

YENİ BİR IŞIK TÜRÜ

Uzmanlar, bu olayın, ateşböceklerinin yaydığı biyolüminesans veya fosforlu oyuncaklardaki fosforesans gibi fenomenlerle karıştırılmaması gerektiğini vurguluyor. Bu ışık türü, ısıl radyasyondan da farklıdır ve beyin hücrelerinin metabolizma süreçlerinden doğan özel bir ışık olma özelliğine sahiptir.

BEYNİN IŞIK HARİTASI ÇIKARILDI

Yapılan araştırmada, beyinde özellikle sol oksipital lob ve sağ temporal lob olmak üzere iki bölge üzerinde duruldu. Bu bölgelerdeki UPE seviyeleri ölçülerek, beynin yaydığı zayıf ışıkların haritası çıkarıldı.

YENİ BİR DÖNEM Mİ BAŞLIYOR?

Araştırmanın başındaki bilim insanı Hayley Casey, bu tür ışık emisyonlarının nörolojik hastalıkların erken teşhisinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. UPE’ler sayesinde, beynin tümörleri, hafif travmatik beyin yaralanmaları, toksik etkiler gibi durumlar, invazif olmayan yöntemlerle tespit edilebilir hale gelebilirler, mevcut tarama yöntemlerine (PET, MRI) ihtiyaç duyulmadan.

BİR KISMI BİLİNİYORDU

Bilim camiası uzun bir süredir insan vücudunun çok düşük seviyelerde ışık yayabildiğini biliyordu. Ancak bu çalışma, beyin dokusuna odaklanarak bu fenomeni daha derinlemesine inceledi. Beynin “parıltısı” sadece biyolojik değil, aynı zamanda potansiyel bir biyobelirteç olabilir.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı

100’ün üzerinde sporcunun katıldığı dört yıl aranın ardından düzenlenen 2. Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

Google uygulamasının Apple Watch’ta desteği sona erdi

Google’ın not alma uygulaması Keep, yeni gelen iOS güncellemesiyle Apple Watch için artık desteklenmiyor.