“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Dijital Yorgunluğun Etkileri: Prof. Dr. Tuncay Dilci’den Çarpıcı Çalışma Sonuçları

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan ve aynı zamanda Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Tuncay Dilci, aileler ve çocuklar üzerinde dijital nesnelerden uzak durmanın etkilerini anlattı. Yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 6 haftalık bir çalışma sonucunda elde ettiğimiz veriler, ailelerin dijital nesnelerden uzak kalmanın kendi değerlerine önemli katkılar sağladığını ve oldukça memnun olduklarını gösterdi” dedi.

“Bir Gün Kendin Ol” Sloganıyla Yola Çıkıldı

Prof. Dr. Tuncay Dilci, yaptıkları çalışma hakkında şu bilgileri paylaştı: “Son zamanlarda ülkemizde dijital yoğunluğun ve bağımlılığın arttığını hepimiz biliyoruz. Bu bağlamda, 27 aile üzerinde ‘ekransız cumartesi’ ya da ‘bir gün kendin ol’ ismini verdiğimiz farkındalık çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışmayı deney haline getirerek, ailelerle yüz yüze görüşmeler yaparak sonuçlar elde ettik. Çalışmanın sonuçları oldukça olumlu oldu. Ailelerin yüzde 72’si dijital yorgunluktan uzak kaldıklarını ve bunun dinlenmelerine yardımcı olduğunu belirtirken, aile bağlarını güçlendirme oranı yüzde 60, çocuklarda alternatif hayat becerilerini geliştirme oranı ise yüzde 80 olarak ölçüldü. Ayrıca, organik doğal yaşamla tanışma oranında yüzde 55’lik bir artış yaşandı.”

“Yeniden İnsan Olmak”

Uykunun kalitesinin arttığına ve sosyal becerilerin geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Dilci, “Farkındalık ve şükür bilinci yüzde 74 olarak ölçüldü. Nefesin farkına varmak, doğayla bütünleşmek ve aile bireyleriyle olan ilişkileri güçlendirmek şükür bilinci oluşturuyor ve toplumsal dönüşüme katkı sağlıyor. Yoğun dijitalleşmenin getirdiği yalnızlaşma, yozlaşma ve yabancılaşma gibi olumsuz etkilerin farkında olmamız gerekiyor. ‘Ekransız cumartesi’ yüzde 68 oranında dijital bağımlılığı kırıyor, gerçek hayatın tadını çıkarmayı sağlıyor ve insan olmayı hatırlatıyor. Bu nedenle, ‘ekransız cumartesi’ uygulamasının tüm Türkiye’de yaygınlaştırılmasını umuyoruz” şeklinde konuştu. (DHA)

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri