113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Vulcanidris cratensis: Yeni Keşfedilen Antik Karınca Türü

Yakın zamanda keşfedilen antik tür Vulcanidris cratensis olarak adlandırıldı. Bilim insanları, bu türün yukarı doğru kıvrılan, orak benzeri çenelere sahip olduğunu ve avını yakalayıp delmek için bu çeneleri kullanmış olabileceğini belirtti.

Çalışmanın yazarlarından Anderson Lepeco, bu fosilin “karıncaların jeolojik kayıtlardaki tartışmasız en eski örneği” olduğunu vurguladı. Lepeco aynı zamanda, “Bu keşfi ilginç kılan şey, yok olmuş ‘cehennem karıncası’ grubuna ait olmasıdır. Bu türler, garip avlanma adaptasyonlarıyla bilinir” dedi.

Cehennem karıncaları, dikey kapanan çenelere ve çenelerinin üstünde boynuz benzeri yapılarla donatılmış ağızlara sahip olmalarıyla modern karıncalardan farklıydı. Bazı önceki keşiflerde, bu karıncaların avlarını tam öldürme anında amber içinde donmuş halde bulunduğu bilinmektedir.

Yeni tür, Brezilya’daki Crato Formasyonu’nda, kalker kayaçlar içinde korunmuş halde keşfedildi. Fosilin aslında yıllar önce keşfedilip Zooloji Müzesi koleksiyonuna dahil edildiği, ancak yakın zamanda yeniden incelenerek türünün ve öneminin fark edildiği açıklandı.

Fosil, mikro-bilgisayarlı tomografi kullanılarak detaylı şekilde incelendi ve çene yapısının tipik cehennem karıncası morfolojisini taşıdığı doğrulandı. Bu da türün, soyunun karakteristik özelliklerini çok erken dönemde geliştirdiğini göstermektedir.

Araştırmacılar ayrıca, bu türün Myanmar’da amber içinde bulunan diğer cehennem karıncalarıyla yakın akraba olduğunu belirtti. Bu durum, karıncaların Dünya’ya beklenenden çok daha erken yayıldığını düşündürmektedir.

Lepeco, keşfin bilimsel önemine vurgu yaparak, “113 milyon yıl önce yaşamış bu kadar özel bir karınca, evrimsel adaptasyonların düşündüğümüzden çok daha hızlı geliştiğini göstermektedir” dedi.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı

100’ün üzerinde sporcunun katıldığı dört yıl aranın ardından düzenlenen 2. Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

Google uygulamasının Apple Watch’ta desteği sona erdi

Google’ın not alma uygulaması Keep, yeni gelen iOS güncellemesiyle Apple Watch için artık desteklenmiyor.