Güneş Sistemi’nin ucunda yeni bir dünya bulundu: Bilim dünyası şaşkın! Gezegen Dokuz hipotezi ne olacak?

Gök Bilimciler, Ammonite Adında Yeni Bir Trans-Neptunian Cisim Keşfetti

Gök bilimciler, “Ammonite’ın, Neptün’ün ötesinde yer alan ve “Trans-Neptunian Object (TNO)” olarak sınıflandırılan bir cisim olduğunu bildirdi. Bu keşif, Güneş Sistemi’nin dışında önemli bir yere sahip olan Ammonite adlı cismin yörüngesinin eliptik olmasıyla dikkat çekti. Bilim insanları, Ammonite’ın özel bir cisim olduğunu ve “Sedna” gibi yalnızca üç benzeri daha bulunan “Sednoid” grubuna dahil edildiğini belirtti. Sednoid’ler, Güneş’e en yakın geçiş noktaları (perihelion) 60 astronomik birimin (au) çok üzerinde olan nadir nesneler olarak açıklanıyor.

Astronomlar, Ammonite ve benzeri cisimlerin yörüngelerini açıklamak için “Gezegen Dokuz” adını verdikleri, henüz keşfedilmemiş büyük bir gezegenin varlığını öne sürüyor. Ammonite’ın yörüngesi diğer Sednoid’lerden farklılık gösteriyor ve bu durum Gezegen Dokuz hipotezini daha da karmaşık hale getiriyor. Bilgisayar simülasyonlarına göre, Ammonite Güneş Sistemi’nin oluşumundan bu yana, yaklaşık 4,5 milyar yıldır kararlı bir şekilde seyrediyor. Bu cisim, ilk kez 2023 yılında “Subaru Teleskobu’yla tespit edildi ve 2024’te Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu ve arşiv verileriyle doğrulandı. Keşif, “FOSSIL (Formation of the Outer Solar System: An Icy Legacy)” adlı gözlem programı kapsamında gerçekleştirildi. Program, Güneş Sistemi’nin uzak bölgelerindeki buzul nesneleri araştırmayı amaçlıyor.

‘Ammonite’, astronomlar için yeni bir sürpriz olan bir yörünge bölgesinde bulunuyor. Bu bölge, gök bilimcilerin “q-gap” adını verdiği ve neden boş kaldığı bilinmeyen bir yörünge aralığını temsil ediyordu. Araştırmanın yazarları, Ammonite’ın bu boşluğu doldurarak önemli bir eksik halkayı tamamladığını belirtti.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Yukun Huang, “Ammonite’ın yörüngesinin diğer Sednoid’lerle uyuşmamasının, Gezegen Dokuz’un varlığını sorgulayan bir durum olabileceğini söylüyor. Huang, bu nesnelerin oluşumunda, zamanında Güneş Sistemi’nde bulunan ama sonra dışarı atılan bir gezegenin etkili olabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Erdoğan imzaladı: 52 yıllık anlaşma bitiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye ile Irak arasında 1973’te imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026’da yürürlükten kalkacak. Anlaşma en son 2010 yılında, 15 yıl süreyle uzatılmıştı.

Geyve’de Yangın: İki Mahalle Boşaltıldı

Sakarya’nın Geyve ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle Hacılar ve Taşoluk mahalleleri boşaltıldı.

Adana’da Tehlikeli Dans!

Seyir halindeki otomobilden sarkan yolcu dans ederken sürücü arkadaşı kaydetti.

Sağlık alanına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis’ten geçti

Sağlık alanına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis’ten geçti

İstanbul bu hafta diplomasinin merkezi olacak

İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya arasındaki nükleer müzakerelerin Cuma günü İstanbul’da gerçekleşecek. Öte yandan diplomatik kaynaklar, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin de bu hafta içi İstanbul’da yapılmasının öngörüldüğünü aktardı…

Küçükçekmece’de iki katlı binanın balkon duvarı çöktü

Küçükçekmece’de iki katlı bir binanın balkon duvarı çöktü. O esnada, bölgede kimsenin olmaması muhtemel faciayı önledi.