Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Skolyoz Tedavisi İle İlgili Önemli Uyarılar!

Skolyoz, omurganın sağa ya da sola doğru 10 derecenin üzerinde eğrilik göstermesiyle ortaya çıkan bir duruş bozukluğudur. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, skolyozun sadece estetik bir sorun olmadığını vurgulayarak, tedavi edilmediği takdirde kalıcı sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti.

Ergenlik çağındaki çocuklarda sıkça görülen skolyozun, erken dönemde tespit edilmesi durumunda cerrahi müdahaleye gerek olmadan düzeltilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Özkoçak, “Skolyoz tanısı ne kadar erken konulursa tedavi sürecinin o kadar kolay olacağını” ifade etti.

Skolyozun genellikle 10 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirten Dr. Özkoçak, kız çocuklarında erkeklere kıyasla 8-10 kat daha fazla rastlandığını açıkladı. Duruş bozukluklarına dikkat çekmek amacıyla kutlanan “Skolyoz Farkındalık Ayı” kapsamında sağlık sorununa dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Skolyozun erken teşhisinin tedavi sürecini önemli ölçüde kolaylaştırdığını vurgulayan Dr. Özkoçak, omuz seviyelerinde dengesizlik, kürek kemiklerinden birinin belirgin olması, bel ve kalça bölgesinde asimetri gibi belirtilerin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini belirtti. Bu belirtilerin görüldüğü çocukların mutlaka bir fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.

Skolyozun derecesine göre farklı tedavi seçenekleri uygulanabileceğini belirten Dr. Özkoçak, 10-20 derece arasındaki eğriliklerde özel omurga egzersizlerinin iyi sonuçlar verdiğini, 20-40 derece arası eğriliklerde egzersizlere ek olarak korsenin kullanıldığını, 40 derecenin üstündeki eğriliklerde ise cerrahi müdahalenin değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

Omurga sağlığının hayat boyu korunması gerektiğini vurgulayan Dr. Özkoçak, cildimize gösterdiğimiz özeni omurgamıza da göstermemiz gerektiğini belirtti. Duruş bozukluklarına erken yaşta müdahale edilerek ilerlemesinin durdurulabileceğini ve omurganın vücudun pırlantası olduğunu hatırlattı.

 
 

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı