Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Kanser Tedavisi Gören Hastaların Yaz Aylarında Dikkat Etmesi Gerekenler

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, hastaların bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geldiğini söyledi. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların güneşten korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

Kemoterapi ve Radyoterapi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, kemoterapi ve radyoterapi sürecindeki hastaların güneşe, susuzluğa ve hijyenik olmayan gıdalara karşı daha hassas olduğunu belirterek, alınacak basit önlemlerin büyük sağlık sorunlarını engellemekte önemli rol oynadığını ifade etti.

“Güneş Işınları ve Sıvı Kaybı”

Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, yaz aylarında güneş ışınlarına karşı korunmanın önemine değinerek, güneşe çıkarken yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmasını önerdi. Ayrıca, sıcak havalarda sıvı kaybının arttığını ve günde ortalama 2 ila 2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti.

“Gıda Hijyeni ve Beslenme”

Besinlerin sıcak havalarda daha hızlı bozulabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yasin, sokakta satılan yiyeceklerin tüketilmeden önce hijyenik olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca mevsim sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi ve iyi yıkanması gerektiğini ekledi.

“Tatil Planı ve Fiziksel Aktiviteler”

Yaz aylarında fiziksel aktivitelerin sabah ve akşam saatlerinde yapılmasını öneren Doç. Dr. Yasin, ilaçların saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini ve tatil planı yaparken doktorla iletişimde kalmanın önemli olduğunu belirtti. Tatilin fiziksel ve ruhsal iyileşme açısından önemli olduğunu ancak tedavi planının aksatılmaması gerektiğini vurguladı.

Kanser tedavisi gören hastaların yaz aylarında dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi veren Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin’in önerileri, hastaların sağlıklı bir yaz geçirmelerine yardımcı olacak nitelikte. Sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmek için alınacak basit önlemler büyük önem taşıyor.

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı