Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Arıcı: Doğal Gıdaları Tüketirken Dikkat Edilmeli

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Muhammet Arıcı, doğal gıdaların her zaman olduğu gibi tüketilmesinin doğru olmayabileceğini vurgulayarak, gıdanın pişirme veya fermantasyon gibi bir işlemden geçirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bazı maddelerin pişirilmeden veya mayalanmadan tüketilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Arıcı, gıda üretiminde sürdürülebilirliğin önemine de değindi.

Prof. Dr. Arıcı, geleneksel ürünlerin modern endüstriyel koşullarda üretilmesinin sürdürülebilirlik için önemli olduğunu söyleyerek, bu sürecin gıda güvenliği ve standartlar açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Aynı zamanda, gıda katkı maddelerinin endüstriyel üretimindeki rolünü ve ambalajların gıda güvenliğindeki yerini de vurguladı.

Arıcı, sosyal medyada doğal gıdaların yanlış anlaşıldığını ve ambalajlı gıdalara yönelik olumsuz bir algı oluşturulduğunu belirtti. Doğal bir bitkinin içerisinde toksik maddeler bulunabileceğine dikkat çeken Arıcı, bu nedenle gıdaların doğru şekilde işlenip tüketilmesi gerektiğini savundu.

Çiğ tüketilen bazı gıdaların zararlı olabileceğine de değinen Prof. Dr. Arıcı, toksik olabilen mantar türlerinden tutun da çiğ sebzelerin aşırı tüketiminin guatr hastalığına neden olabileceğini aktardı. Ayrıca, iklim değişikliğinin gıda üretimine olan etkileri ve üreticilerin alması gereken önlemler hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

Arıcı, son olarak tüketicilere sorumlu ve bilinçli tüketim yapmaları çağrısında bulunarak, beslenme alışkanlıklarında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri