Yargıtay’dan emsal yıllık izin kararı: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak

Yıllık İzin Ücretlerinde Zaman Aşımı Süresi Değişti: İşte Detaylar

Son zamanlarda tartışma konusu olan kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde uygulanacak zaman aşımı süresi konusunda Yargıtay’dan önemli bir karar geldi. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından yapılan içtihat değişikliğiyle belirsizlik son buldu.

Geçmişte, 2012 ile 2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımı süresi uygulanan Yargıtay, 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesi sonucu bu süreyi 5 yıla düşürdü. Artık, geçmiş dönemlere ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de 5 yıllık zaman aşımı süresi geçerli olacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süreci

Önceleri, 1 Temmuz 2012 tarihinden önce yıllık izin ücretleri için 5 yıl olan zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile tüm alacak türlerinde zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Yasada bulunan geçici madde gereği, 25 Ekim 2017 tarihinden önce başlamış olan zaman aşımı süreleri eski hükümler doğrultusunda (10 yıl) işlemeye devam edecek. Ancak süresi henüz dolmamış alacaklar için, kalan sürenin 5 yılı aşması durumunda yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlanınca Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle mümkün hale geliyor. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zamanaşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi için belirleyici değildir. İşveren tarafından haklı sebeple çıkarılmış olsun ya da çalışan kendi isteğiyle işten ayrılmış olsun, ücretin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın kararı, çalışanların haklarını korumak ve işverenlerin yükümlülüklerini hatırlatmak adına önemli sonuçlar doğurur. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini takip etmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Sivaslı usta boynuzlardan servet kazandı: Dizilerden ilham alıp üretmeye başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor

Sivas’ta uzun yıllardır bıçakçılık mesleğini sürdüren Emre Göçeri, Türkiye’de daha önce örneği bulunmayan özel tasarım bir bıçak üretti. Yaklaşık 10 bin koç boynuzu arasından titizlikle seçtiği 5-6 yaşındaki hayvanlara ait özel seri boynuzları …

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Bakan Memişoğlu duyurdu: 18 bin alım yapacağız!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM’de AKP grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Memişoğlu, 37 bin sağlık personeli atamasının ikinci etabına ilişkin, “Eylül ayında ilerleyeceğiz. 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım …