Emeklilikte yeni tasarı TBMM’de: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Yeni Kanun Teklifi

“Staj ve çıraklık mağdurları” adı altında bir araya gelen grup, uzun zamandır emeklilik haklarını savunmak için çeşitli platformlarda seslerini duyuruyordu. Mağdurların sesini duyan Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, staj veya çıraklık dönemlerinde geçen sürelerin emeklilik hesaplamasına dahil edilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Hatay Milletvekili Kara’nın Meclis’e sunduğu teklif, sosyal güvenlik sisteminde uzun zamandır tartışılan bu konuyu çözmeyi hedefliyor. Lise döneminde staj yapan milyonlarca kişinin emeklilik haklarından mahrum kalmasına neden olan sorunu çözmeyi amaçlayan teklif, önemli bir adım niteliğinde.

Neden Mağdur Oluyorlar?

Staj veya çıraklık dönemlerinde geçen sürelerin emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmaması, birçok kişinin emeklilik hakkını ertelemesine sebep oluyor. Bu durum, staj veya çıraklık sürelerinin emeklilik için başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesiyle ilgili bir sorunu gün yüzüne çıkarıyor.

Kanun Teklifinde Neler Var?

Kara’nın sunduğu kanun teklifi, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Bu değişiklik sayesinde, mesleki eğitim alan öğrenciler, çıraklar ve stajyerlerin bu süreleri emeklilik hesaplamalarında göz önünde bulundurulabilecek.

Yasa değişikliğiyle birlikte, geçmişte staj yapmış olanlar da geriye dönük olarak bu haklardan yararlanabilecek. Yani, teklif yasalaşırsa, emeklilik hakkı ellerinden alınan milyonlarca kişi mağduriyetlerini giderebilecek.

Kara’nın kanun teklifinde yer alan ifadeler şu şekilde:

  1. “Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki çıraklık ve staj süreleri, sigortalının başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma hakkı tanınması halinde, sigortalılık başlangıç tarihi geriye çekilir.”

Özetle, geçmişte staj veya çıraklık yapan herkes, bu düzenlemeden yararlanarak emeklilik haklarını koruyabilecek.

Related Posts

Kripto para piyasası yükselişe geçti: Bitcoin ne kadar?

Bitcoin’in fiyatı, ABD ve Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin doları aştı. Kripto para piyasasının toplam değeri 3 trilyon 110 milyar dolara yükselirken, Ethereum da yaklaşık yüzde 11 değer kazandı.

AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar avro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Bakan Kurum: Acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Deprem Dönüşümü Değerlendirme Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. 600 bin konutun acil dönüşmesi gerektiğini söyleyen Bakan Kurum, “Tüm belediye başkanlarımızı bu sürece sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Güney Afrika döviz rezervleri 67.6 milyar dolara ulaştı

Güney Afrika’nın brüt döviz rezervleri, Nisan 2025 itibarıyla 67.585 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Mart ayında 67.450 milyar dolar olan rezervler, özellikle altın rezervleri ve IMF Özel Çekme Hakkı SDR …

Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.

Ford’un 3 poplüler modelinden üzen haber: Büyük zam geldi

Ford Motor Company, ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı yeni gümrük tarifeleri sonrasında Meksika’da üretilen üç popüler modelinin fiyatını artırdı. 2 Mayıs itibarıyla devreye giren bu artış, Mustang Mach-E, Maverick pickup ve Bronco Sport …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir